Obezite neden bir hastalıktır?
Obezite, Türkiye’de ve tüm dünyada pek çok kronik hastalığa yol açarak yaşamı tehdit eden önemli bir sağlık sorunudur. Pek çok kronik hastalığın en önemli nedeni olan aşırı kiloların kontrol altına alınması, yalnızca estetik değil sağlık açısından da gereklidir.
Obez gencin yaşam beklentisi 12 yıl kısalıyor
Tüm dünyada olduğu gibi Türkiye’de de obezite tablosu her geçen gün olumsuz yönde değişmektedir. Aşırı kiloOBEZİTE CERRAHİSİNDE BAŞARI NASIL DEĞERLENDİRİLİR? sorunu son 10 yılda ciddi bir artış göstermektedir. Türkiye’de erkeklerin %25’i, kadınların da %40’ı aşırı kiloludur. Yapılan araştırmalar, diyet ve egzersizle kilo verebilen kişi sayısının %3 ila %10’u geçmediğini göstermektedir. Geriye kalan %90, kanser, diyabet ve kalp hastalığı riski altındadır. Obezite gençlerin yaşamını da önemli ölçüde etkilemektedir. 20 yaşındaki bir gencin yaşam beklentisi, yaşıtlarına oranla 12 yıl azalmaktadır.
Obezite durursa kanser azalır
Her 3 kişiden birinin yaşamını aşırı kilolu olarak sürdürdüğü ABD’de mide ve bağırsak kanserine yakalanan hastaların önemli bir bölümü obezdir. Kanser nasıl ciddiyetle ele aBeden kitle indeksi 40’ın üstünde olan hastalar
BKİ 35-40 arasında olup ek hastalığı olan hastalar
Tıbbi yöntemler ile zayıflaması mümkün olmayanlar
Alkol ve ilaç bağımlısı olmayanlarlınan ve tedavi edilen bir hastalıksa, obezite de aynı şekilde tedavi edilmelidir. Yalnızca bir dış görünüm ve estetik sorun olarak algılanmamalıdır. Obezite kontrol altına alınırsa, her yeni 100 bin kanser vakası önlenebilir. Yumurtalık, yemek borusu ve karaciğer kanserleri ile aşırı kilo arasında yakın bir ilişki vardır. Obezite, kanserin azaltılması için mutlaka tedavi edilmelidir.
Obezite ameliyatlarıyla kısır döngüden çıkılabilir
Kalıcı kilo kontrolünde en etkili tedavi yöntemlerinden biri obezite cerrahisidir. Obezite için uygulanan tedavi ve diyet programlarıyla kilo vermeyi başaramayan hastaların ameliyat ile kilo vermeleri sağlanabilmektedir. Beden Kitle İndeksi (BKİ) 40’dan yüksek olan ya da BKİ’i 35’den yüksek ve yandaş hastalığı olan, bu nedenle sağlığı tehlike altındaki kişilerde kilo verdirme amaçlı cerrahi girişimler uygulanabilmektedir. Bu operasyonlarla, kişiler girdikleri kısır döngüden çıkabilmektedir. Obezite cerrahisi sonrası kişiler, endokrinoloji uzmanı ve diyetisyen takibinde 3-4 ay içinde ortalama 30-40 kilo verebilmektedir.
Hangi hastalar ameliyat edilir?
- Beden kitle indeksi 40’ın üstünde olan hastalar
- BKİ 35-40 arasında olup ek hastalığı olan hastalar
- Tıbbi yöntemler ile zayıflaması mümkün olmayanlar
- Alkol ve ilaç bağımlısı olmayanlar
Obezite cerrahisinde başarı nasıl değerlendirilir?
- Hastanın sağlıklı kiloya ulaşması
- Ek hastalıklarda düzelme sağlanması
- Vücut fonksiyonlarının normale dönmesi
- Tekrar kilo alınmaması
- Yaşam kalitesinin artması