Meme kanseri tedavisi, öncelikle cerrahi müdahaleyi akla getirir. “Ancak her meme kanseri hastası ameliyat olmalı mıdır?” “Ameliyattan sonra hastalık tekrarlar mı?” gibi sorular herkesin aklını kurcalayan sorulardır.
Meme kanseri bulunduğu bir yerden diğer organlara geçebilen bir hastalıktır. Meme kanserinde ölümlere; tümörün karaciğer, kemik, akciğer ve diğer organlara yayılması neden olur. Bu nedenle hastanın kanserli bir doku ile hayatına devam etmesi mümkün değildir. Genel durumu gerek fiziksel, gerekse psikolojik anlamda iyi hale getirildikten sonra ameliyat yapılmalıdır.
Hastalığın meme dokusu üzerinde ne kadar ilerlediği tespit edilmelidir
Ameliyat öncesinde, öncelikle hastanın ve memenin durumu değerlendirilmelidir. Genel durumunun değerlendirilmesinde; hastanın anestezi almasına engel bir durum olup olmadığını tespit edilir. Hastalığın meme dokusu üzerinde ne kadar ilerlediğine bakılmalıdır. Amaç “güvenli cerrahi bir sınır” elde ederek bölgesel olarak hastalığın tekrar görülmesi gibi bir olasılığı ortadan kaldırmaktır. Eğer meme dokusu üzerinde çok fazla ilerleme söz konusuysa, hastalık memeyi bütünüyle kaplamışsa öncelikle kemoterapi ile hastalık geriletildikten sonra hasta ameliyata alınmalıdır.
Hastalığın tekrarlamaması için…
“Güvenli bir cerrahi sınır” ifadesi ile kastedilen; ameliyat sırasında kesi yapılan alanda tümör hücrelerinin bulunmaması ve bu alanın tümör hücrelerinden mümkün olduğunca uzak olmasıdır. Eğer bu alanda tümör hücreleri bulunursa ameliyattan kısa bir süre sonra nüks oluşabilir. Tümor nükslerinin, yaşam kalitesi ve süresini azaltacağı aşikar olduğundan, tüm cerrahi müdahalelerde olduğu gibi, donanımlı merkezlerde deneyimli ekipler tarafından meme kanseri cerrahisi uygulanmalıdır.
Ameliyat hastalık kontrol altına alınabilecekse tercih edilmeli
Bugünkü teknoloji ile yayılmış meme kanserli vakalarda bile cerrahi düşünecek pozisyona gelinmiştir. Uzak organ yayılımlarına uygulanabilen cerrahi müdahaleler ile hastalığın kontrol altına alarak, onkolojik tedavinin başarısı yükseltilebilmektedir.